Despre proiect

Călătoria celor două case mnierăie.

IMG_20220801_144056_Fotor

Proiectul cultural ,,Case Călătoare"

 are ca scop salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj. Casele cu acoperiș de paie şi văioagă pe pereţi sunt reconstruite cu voluntari.

,,Case Călătoare"

 este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi Asociaţia Sinaptica. 

Obiectivele proiectului:

  1.  Multiplicarea resursei turistice a unei organizații private din mediul rural cu 200% până la finalul implementării;
  2. Până la finalul proiectului, existența unui exemplu de bune practici în dezvoltarea durabilă din mediul rural, pornind de la patrimonial cultural existent. 

Cele două case abordate în cadrul proiectului au fost mutate de pe alte amplasamente și se alătură unei alte case relocate anterior. Împreună, aceste trei construcții tradiționale formează un punct de interes zonal, relevant prin funcțiunile pe care le vor avea:

 – expunerea unui bogat inventar casnic format din numeroase piese de vestimentație și inventor gospodăresc, specific Văii Barcăului;

– gazdă pentru desfășurarea de activități dedicate copiilor, tinerilor și adulților.

Vizitatorii, turiști sau specialiști interesați de etnografie și arhitectură vernaculară vor avea la dispoziție un exemplu de bună practică în salvarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.

Casa Strîgoiului3
1

Tabăra de voluntariat

Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucţia caselor, aceştia fiind pasionaţi de cultura şi arhitectura tradiţională, de obiceiurile vechi sau de meşteşugurile tradiţionale. Printre ei s-au numărat studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultăţii de Construcţii sau arhitecţi.

Pe durata taberei, voluntarii au fost implicaţi în diferite operaţiuni specifice reconstrucţiei caselor din lemn: aşezarea bârnelor şi prinderea acestora, realizarea acoperişului din stuf, respectiv din ţiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale şi nisip, zugrăveli cu var şi pigmenţi naturali”, se arată, într-un comunicat de presă al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.